هراس شبانه یا night terror چیست؟  ابتدا آنچه که جستجوی اینترنتی راجع به هراس شبانه گفته است: هراس شبانه از اختلالات خواب است که در دانش روان‌شناسی خواب مورد بررسی و مطالعه قرار می‌گیرد. شخص مبتلا به این اختلال خواب ، با ترس شدید از خواب برمی خیزد در حالی که هنوز خواب است. این حالت نوعی از خواب تجزیه ای است. این پدیده بیشتر در بین کودکان و به ویژه دختران بین دو تا شش سال رایج است. در بین بزرگسالان جوانان ۲۰ تا۳۰ ساله بیش‌تر مبتلا به هراس شبانه هستند. این اختلال معمولاً به عنوان علامتی شدیدتر از کابوس تلقی می‌گردد.

اما یک جوان ۲۹ ساله اینطور مشکلش را با ما مطرح کرد: مدت ۱۰ سال است که هنگام خواب صدایی مانند صدای جیغ بلند یک زن را در سرم می شنوم، این جیغ باعث می شود در همان حالت خواب، چشمانم را باز کنم. این صدای جیغ را در یک زمان معینی نمیشنوم ممکن است گاهی ماهی یکبار یا حتی شش ماه پیدایش نشود. البته آن زمان من با پدر و مادرم زندگی میکردم ولی در حال حاضر با خانمم در یک خانه ای دیگر زندگی میکنیم. میخواستم ببینم آیا تفسیر یا تعریف علمی برای این پدیده وجود دارد؟

هراس شبانه

هراس شبانه در حالت خواب عمیق رخ میدهد. در این حالت شخص بیمار چشمانش را کاملا باز میکند [طوری که انگار چشمانش میخواهد از حدقه خارج شود،] ضربان قلبش تند شده و نفس نفس میزند، همزمان علایم ترس در چهره اش نمایان است. بعضیها در این حالت جیغ بلند می زنند و تا دقایقی ترس همراه آنها خواهد بود. البته این اتفاق بر خلاف فلج خواب با دیدن تصاویر ترسناک بعد از بیداری همراه نخواهد بود. فقط گاهی مشاهده شده است شخص در مقابل یک هجوم از خودش محافظت می کند. این حالت بیشتر در ساعتهای اولیه خواب که امواج ذهنی دلتا در اوج خودشان هستند رخ می دهد. یعنی در بین پنج مرحله ی کلی خواب، در محله سوم یا چهارم [NREM] که معمولا خواب یا رؤیایی دیده نمی شود این حالت اتفاق می افتد. [قبل از رسیدن به مرحله ی حرکت سریع چشم یا REM] .

تفاوت هراس شبانه با کابوس :

این دو پدیده از زمانهای گذشته مشاهده شده بود اما تا قبل از کشف مراحل خواب و مرحله [REM] یا حرکت سریع چشم، تفاوتی بین این دو وجود نداشت و هر دو یکی پنداشته میشدند. اما بعد از کشف مراحل پنج گانه ی خواب معلوم شد که هراس شبانه در مرحله سه و چهار ولی کابوس در مرحله آخر یعنی حرکت سریع چشم رخ می دهد.

دلایل دچاری به هراس شبانه:

از نظر علم پزشکی و روانپزشکی سبب خاصی که باعث ایجاد این حالت بشود مشخص نیست و دلایل متعددی دارد. کسانی که شدت امواج دلتا در مغز آنها بالا باشد بیشتر در معرض این نوع از اختلال هستند. همچنین کم خوابی، استرس و اضطراب، آسم و تب شبانه، فشار خون، رفلاکس معده، داروهای اعصاب و افسرگی نیز میتوانند باعث ایجاد ترس یا هراس شبانه بشوند. [این بیماری در عکس و اشعه هایی مانند اِم آر آی قابل تشخیص است]

درمان هراس شبانه:

در حال حاضر از نظر علم پزشکی روان و اعصاب هیچ دارویی برای درمان قطعی این اختلال خواب ساخته یا کشف نشده است. اما برنامه هایی مانند داشتن خواب کافی و منظم و خوردن شام سبک بعنوان راهکاری جهت کاهش دفعات آن، به بیماران توصیه می شود.

نکته ی مهم:
هیچ وقت با شخصی که دچار این مشکل شده است و از خوابش پریده، گفتگو نکنید. بخصوص اگر کودک باشد حتی او را به اسمش صدا نزنید. فقط مراقب او باشید به خودش آسیب نرساند تا زمانی که دوباره به خواب رود.

اما دیدگاه طب روحانی در رابطه با پدیده ی هراس شبانه:
در هراس شبانه درگیری مستقیم بین همزاد شخص و موجودات ماورایی اتفاق می افتد که باعث بیدار شدن شخص با ترس شدید از خواب می شود. نجات همزاد و دور کردن موجودات ماورایی و پاکسازی جسم و محل زندگی فرد از انرژی های منفی ماورایی ، درمان قطعی برای هراس شبانه می باشد.